Rabu, 15 Disember 2010

Kuasa Perubahan

Muharram menjengah, satu perkataan yang tertera di minda kita. Hijrah… Apa lagi yang mahu diperkatakan tentang Hijrah?

Menjengah tahun baru Islam, Muharram sekali lagi dikenang. Azam baru mula kita perdebatkan memberi landasan kepada tindakan-tindakan yang bakal dilakukan demi menunaikan azam. Namun, sejauh mana langkah perubahan yang diorak menjadi persoalan. Sekian banyak tahun berlalu meninggalkan diri kita terpinga-pinga dengan perubahan-perubahan fizikal, akhirnya kita tersedar pembangunan mental, jatidiri dan pegangan, cara kita memandang diri dan kehidupan mengalami retardation - tidak berkembang dan tak membangun seperti mana pesatnya perubahan fizikal kita.

Akhirnya, azam hanya tinggal azam semata-mata.


Ada sesuatu yang payah dalam diri kita, yang payah lebih payah dari apa-apa saja yang payah, iaitu melakukan perubahan.

“Hijrah umat Islam yang pertama adalah hijrah gerombolan Mekah mendapatkan perlindungan di Habshah, semasa perjanjian Aqabah, Nabi SAW menerima ikrar setia dari rombongan Yathrib, Baginda SAW bersembunyi bersama-sama Abu Bakr di Gua Thur….”, semua penjelasan secara naratif ini boleh dirujuk di pelbagai sumber yang ada. Bahkan saban tahun kita sering mengulanginya. Namun, apakah lagi yang boleh kita belajar dari Hijrah itu?


Berhijrah sepertimana yang dilakukan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat dari Makkah ke Madinah bukanlah escapism iaitu melarikan diri dari masalah sebagaimana fikrah picisan orientalis-orientalis Barat itu. Hijrah adalah signifikan mudah dan ibrah metah yang Allah lontarkan ke atas kepala dan pundak kita.

Selepas peristiwa pembukaan kota Makkah, tiada lagi hijrah yang sama dilakukan baginda s.a.w. dan para sahabat. Namun, hijrah yang lebih maknawi dituntut demi menjana kecemerlangan diri sebagai muslim yang bertaqwa.

Mungkin kita boleh alih tumpu perspektif hijrah kita kepada proses perpindahan diri kita dari zon selesa (comfort zone) ke zon yang mencabar (courage zone).


Perubahan bukanlah satu pilihan, namun ia menjadi satu kemestian. Berubah menjadi lebih baik, kemudian menjadi hebat juga bukan pilihan. Ia satu kemestian. Kerana hanya orang yang hebat saja yang layak untuk menghuni syurga. Jikalau kita tidak mahu 'memilih' syurga sebagai destinasi terakhir kita dan tidak mahu menjadi hebat untuk ke syurga, maka ke tempat manalah lagi yang kita tuju selain syurga?

Lebih baik susah dari berubah! (barangkali)

1 ulasan:

 1. Perubahan bukanlah satu pilihan, namun ia menjadi satu kemestian.

  tegur-tegurkan akak kalu tiada perubahan,
  kecuali tumbesaran badan.
  haru sungguh akak ni.
  huuu.

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...