Selasa, 8 Jun 2010

Manusia bergigi rongak yang paling mulia di muka bumi

Seronok juga main teka-teka di fb. Satu hari, Amalina berteka-teki di statusnya ; siapakah yang paling mulia di muka bumi ini yang rongak giginya? Lalu, ramaila sahabat-sahabat yang mencuba nasib, meneka siapakah gerangannya yang mulia dan rongak giginya itu...

Amal : Manusia bergigi rongak yang paling mulia di muka bumi... Siapakah???

Saya : gigi rongak? plg mulia? sape?

K. Arikah : akk nak jwb soalan dgn soalan boleh? Dia termasuk dlm 10 org yg dijanjikn syurga kan? =)

Amal : hehe. teka la k yang... salah sorg sahabat Rasulullah S.A.W. Beliau gigi rongak pom demi Rasulullah...

Mirah : sape ye? oyak la

K. Arikah : hehe2..tu akk tmbh lg clue tu..pasni akk kne buat gak la soalan : senaraikan 10 org shbt nabi yg dijanjikan syurga.. =p .akk nak bg chance kat org len =p

Amal : yup2 pandai kak arikah men teka teki ye...^_^ .kak yang n mirah, ala x best la klu bg jwpn tros. nk ade org teka gak...

K. Arikah : next clue...ni yg paling famous: setelah islamnya dia pernah membunuh ayahnya sendiri yg kafir ketika itu..

Saya : Abu Bakar as-Siddiq, Umar al-Khattab, Uthman b. Affan, Ali b. Abi Talib, Talhah b. Abdullah, Zubair b. Awwam, Saad b. Abi Waqqas, Sa'id b. Zaid, Abdur Rahman b. Auf, Abu Ubaidillah b. Jarrah... mne 1?
p/s: xthn nye p snarai sume..hu3

Saya : uh, dh jmpe dh.! Beliau ialah Abu Ubaidillah b. Jarrah. kisah giginya rongak krn pd mse perang uhud, panah musuh tlh mngenai rahang bginda dn abu Ubaidillah mncabutnya dgn giginya sndri shingga giginya trcabut.. maka Rasulullah pun m'beri gelaran gagah dn jujur. =)

Saya : em, tp xtau plak crite ttg setelah islamnya dia prnh m'bunuh ayahnya sndri.. boleh tlg citer sket?

Amal : wah22, gud2 kak yang. mmgla mcm kak yang yg dlu.hehe. tp makin mantop erk loni. yg psal bunuh ayah beliau sdiri tu, sy serahkan pd ustzh arikah.hehe. k rikah ape lg. story la.^_~

Saya : hu3..bkn pape pon,.cma dihambat curiousity yg tnggi..heheh

K. Arikah : ups..sori terlmbt..bkk blk fb lps xm..ehe.. smbungan cerita: =) . waktu perang uhud tu ayah abu ubaidah berada di barisan hadapan tentera kafir..dia sentiasa mengejar utk membunuh anaknya sendiri. sedangkan waktu tu abu ubaidah sedaya upaya mengelak untuk tidak bertemu dan membunuh ayahnya.. ayahnya menyangka anaknya itu takut utk berhadapan dgnnya.Sedangkan ketika itu abu ubaidah tidak mahu menumpahkan darah ayahnya sendiri.. tetapi akhirnya terhunus jua pedangnya pada ayahnya..

Mase duk jawab teka-teki tu, saya search kat pak cik google terjumpa artikel ni.

Rasulullah saw pernah bersabda; “Sesungguhnya dalam setiap kaum terdapat orang yang jujur. Orang yang jujur di kalangan umatku adalah Abu Ubaidah al Jarrah.”

Dalam hadis yang lain Rasulullah saw bersabda lagi ; “Tiap-tiap umat ada orang yang memegang amanah. Dan pemegang amanah umat ini ialah Abu Ubaidah al Jarrah.”

Nama sebenarnya Amir bin Abdullah bin Al Jarrah bin Hilal Al Fihri Al Quraisy. Terkenal dengan nama Abu Ubaidah Al Jarrah. Beliau lahir di Mekah dari sebuah keluarga Quraisy yang terhormat. Termasuk orang yang awal masuk Islam, selepas Abu Bakar as Siddiq.

Beliau salah seorang sahabat yang dijamin masuk Syurga. Berperawakan tinggi, kurus, berwibawa, bermuka ceria, selalu merendah diri dan amat pemalu. Kerana itu beliau disenangi oleh mereka yang mengenalinya.

Setelah menjadi pengikut Nabi Muhamad saw, Abu Ubaidah al Jarrah sanggup menghadapi kesulitan dan bersifat berani ketika berada di medan perang. Beliau mengikuti semua peperangan bersama Rasulullah saw. Dalam perang Badar Abu Ubaidah al Jarrah cuba mengelak dari bertembung dengan ayahnya yang berada dalam pasukan Quraisy yang menentang Rasulullah saw.

Tetapi ayahnya telah bersumpah hendak membunuh anaknya sendiri kerana menjadi pengikut Muhamad. Abdullah terus memburu anaknya hingga suatu ketika Abu Ubaidah al Jarrah terpaksa berdepan dengan ayah sendiri. Dalam pertarungan itu Abu Ubaidah al Jarrah terpaksa membunuh ayahnya. Beliau berasa amat sedih sehingga turun ayat Al-Quran surah Al Mujadalah ayat 22 yang bermaksud.

“Engkau tidak menemukan kaum yang beriman kepada Allah dan hari kiamat yang mengasihi orang-orang yang menentang Allah dan Rasulullah, walaupun orang tersebut ayah kandung, anak, saudara atau keluarganya sendiri. Allah telah mematri keimanan di dalam hati mereka dan mereka dibekali pula dengan semangat. Allah akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di dalamnya mengalir sungai-sungai, mereka akan kekal di dalamnya. Akan menyenangi mereka, di pihak lain mereka pun senang dengan Allah. Mereka itulah perajurit Allah, ketahuilah bahwa perajurit Allah pasti akan berjaya.” (Al Mujadalah ayat 22)

Semasa berlakunya perang Uhud, Rasulullah saw terkena anak panah yang dilepaskan musuh lalu tersangkut pada rahang baginda. Abu Ubaidah al Jarrah mencabut anak panah itu dengan giginya sehingga giginya tercabut. Rasulullah saw memberinya gelaran “Gagah dan Jujur”.

Suatu hari datang satu rombongan dari Najran menemui Rasulullah saw lalu meminta baginda menghantar seorang yang boleh dipercayai bagi menyelesaikan pertengkaran di kalangan mereka serta mengajar agama Islam. Rasulullah saw berjanji akan menghantar seorang sahabat yang gagah dan jujur. Sehubungan dengan itu Umar al-Khattab berharap beliau yang akan dipilih Rasulullah saw tetapi orang yang berani dan jujur yang dimaksudkan itu ialah Abu Ubaidah al Jarrah.

Beliau juga seorang yang zuhud, tidak tamak kuasa dan harta. Di bawah pemerintahan khalifah Umar al Khattab, Abu Ubaidah al Jarrah dilantik menjadi ketua pasukan tentera Islam bagi menakluk kota-kota besar yang berada di bawah pemerintahan Rom seperti Kota Damsyik, Syria, Syam, Kota Aleppo, Kota Hims, Kota Antakiah dan Kota al Quds di Baitul Maqdis.

Ketika khalifah Umar al Khattab berkunjung ke Baitul Maqdis, beliau singgah di rumah Abu Ubaidah al Jarrah. Dilihatnya yang ada dalam rumah ketua panglima Islam itu hanyalah pedang, perisai dan pelana kuda sahaja.

“Wahai sahabatku, mengapa engkau tidak mengambil sesuatu dari harta rampasan perang sebagaimana orang lain mengambilnya?” Tanya Umar al Khattab.

“Wahai Amirul Mukminin, ini saja sudah cukup bagiku,” jawab Abu Ubaidah al Jarrah.

Saidina Umar al Khattab melantik Abu Ubaidah al-Jarrah memimpin tentera Islam bagi merebut kembali kawasan tanah Arab yang dijajah oleh kerajaan Rom. Beliau berjaya dalam tugas yang diberikan itu sehingga berjaya menakluk Baitul Maqdis.

Setelah menyelesaikan tugasnya, berlaku wabak penyakit Taun di Syam. Khalifah Umar al-Khattab mengirim surat memanggil Abu Ubaidah al Jarrah pulang ke Madinah namun beliau menolaknya kerana tidak sanggup membiarkan penduduk Syam dan tenteranya dalam bahaya sedangkan dia melarikan diri. Beliau menulis surat kepada Umar al Khattab.

“Wahai Amirul Mukminin! Sebenarnya saya tahu tuan memerlukan saya, akan tetapi saya sedang berada di tengah-tengah tentera Muslimin. Saya tidak ingin menyelamatkan diri sendiri dari musibah yang menimpa mereka dan saya tidak ingin berpisah dari mereka sampai Allah sendiri menetapkan keputusannya terhadap saya dan mereka. Oleh sebab itu, sesampainya surat saya ini, tolonglah jangan paksa saya pulang ke Madinah dan izinkanlah saya tinggal di sini.”

Setelah Umar al Khattab membaca surat itu, beliau menangis sehingga para sahabat menyangka Abu Ubaidah al Jarrah sudah meninggal. Umar menjawab, kematiannya sudah di ambang pintu.

Sebelum meninggal dunia Abu Ubaidah al Jarrah sempat berpesan kepada tenteranya ; “Dirikanlah shalat, tunaikanlah zakat, puasalah di bulan Ramadhan, berdermalah, tunaikanlah ibadah haji dan umrah, saling nasihat menasihatilah. Berilah nasihat kepada pimpinan kamu, jangan menipu, jangan terpesona dengan harta dunia. Sesungguhnya Allah telah menetapkan kematian untuk setiap manusia, kerana itu semua manusia pasti akan mati. Orang yang paling beruntung adalah orang yang paling taat kepada Allah dan paling banyak bekalnya untuk akhirat.”

Setelah Abu Ubaidah al Jarrah meninggal dunia, Muaz bin Jabal mengambil alih tempatnya lalu berucap di hadapan orang ramai.

“Wahai sekalian kaum Muslimin! Kamu sudah dikejutkan dengan berita kematian seorang pahlawan, yang demi Allah saya tidak menemukan ada orang yang lebih baik hatinya, lebih jauh pandangannya, lebih suka terhadap hari kemudian dan sangat senang memberi nasihat kepada semua orang. Oleh sebab itu kasihanilah beliau, semoga kamu akan dikasihani Allah.”

Abu Ubaidah al Jarrah meninggal dunia pada tahun 18 Hijrah di Urdun dalam wilayah Syam. Jenazahnya dikebumikan di kawasan yang pernah dibebaskannya daripada kekuasaan Rom dan Parsi. Ketika itu beliau berumur 58 tahun.

5 ulasan:

 1. masya Allah...byk nye prkara yg mmalukn hari ni...napela dh jd mcm badut rse...diketawakn krn kbodohn dri sndri...xthu nk brdepan dgn dunia bgmn...? ya Allah, ampunilah dosa-dosa hamba Mu ini...lindungilah aib ku ya Allah...astaghfirullahal azhim...=(

  BalasPadam
 2. Ya Allah,moga2 aku dapat jadi sepertinye..amin..

  BalasPadam
 3. Jazakallah khair kak yang..sebak bc cerita ni..diri ni apa la sangat..sagat kerdil..amal sikit, kesedaran br bercambah untuk mencintai Islam yg merupakan hanya satu-satunya agama yg diredhai..harapn bersama agar sentiasa sematkan dalam hati ingin menjadi hamba yg mendambakn kasihNYA dan mencari redhaNYA..May Allah reward u kak yang

  BalasPadam
 4. may Allah reward all of us..insya Allah..
  k.yang pon sme gak.. kte same2 nk brubah ke arah yg lbeh bek..

  BalasPadam
 5. Izinkan saya share ya...terima kasih..

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...