Khamis, 8 Mac 2012

Resepi Asam Pedas

Bahan-bahan :

Bawang merah
Kunyit
Halia
Belacan
Cili kisar
Ikan
Air asam jawa
Bawang besar
Gula dan garam

Cara menyediakannya :

1. Tumbuk bawang merah, kunyit, halia sikit dan belacan sikit.

2. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi  sampai garing.

3. Kemudian masukkan cili kisar sesedap rasa. Kalau nak pekat dan pedas, letak banyak sikit. Agak-agak la, ikut size periuk. Tumis sehingga pecah minyak dan garing.

4.  Masukkan ikan dan air asam jawa.

5. Masukkan sedikit air dan hirisan bawang besar. Kalau nak masukkan daun kunyit atau bunga kantan pun boleh.

6. Biar didih sepenuhnya sampai ikan masak. Letak garam dan gula secukup rasa.



Selamat mencuba! :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...